Bakan Akar ve Bakan Varank, ASPİLSAN için Cuma günü Kayseri’de

 

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın (TSKGV) bir kuruluşu olan ve Türkiye'deki tek uçak ve helikopter akü üreticisi olan ASPİLSAN’ın Mimarsinan OSB’de Lityum iyon silindirik pil üretecek fabrikasının temeli Cuma günü MSB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlarının katılımı ile atılacak.

Askeri ve devlet hava araçlarının büyük bölümünün akü ihtiyacını karşılayan ASPİLSAN’ın yerli ve milli alt sistemlerin başında pil ve bataryaların geldiği  ifade eden ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, pil teknolojileri, havacılık ve raylı sistemlere yönelik yeni yatırımları ile yerliliği artırmayı hedeflediklerini söyledi. Cuma günü 10.30’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla temeli atılacak Lityum iyon silindirik pil fabrikası konusunda ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, “Yatırım için Kayseri Mimarsinan OSB’ de yaklaşık 24 bin metrekarelik bir araziyi aldık. 17 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak fabrikamızın temeli sayın bakanlarımızın katılımı ile atılacak. 2021 yılında ise üretime başlamayı hedefliyoruz. Söz konusu yatırımla Türkiye’deki ilk lityum iyon silindirik pil üretim tesisini de ülke ekonomisine kazandıracağız” dedi.

Türkiye’de ilk kez seri halde lityum iyon pil üretileceğini ifade eden Ferhat Özsoy, “Pazarda yüksek oranda kullanılan 18650-26650 ve 20700-21700 ve türevleri olmak üzere farklı silindirik lityum iyon pil hücrelerini üreteceğiz. Daha sonra pouch (kese) ve prizmatik tipte yeni nesil özel pilleri de üreteceğiz. Katma değerli pil üretimi yapacağımız tesiste, yılda ortalama 2 milyon pil hücresi üretme kapasitesiyle faaliyete başlayacağız. Sonrasında pazarda talebe göre bu kapasite artırılacak” diye konuştu.


ASPİLSAN’ın kritik savunma sistemlerinin yanı sıra enerji depolama sistemleri ve sivil pazarın ihtiyaç duyduğu tüketici elektroniği ürünleri için de yerli ve milli çözümler üretilebileceğini belirten Özsoy, “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile beraber teknolojinin seçimi ve değerlemesi konusunda ortak iş birliğimiz devam ediyor. Elektrot geliştirme konusunda da Ar-Ge faaliyetlerimiz eş zamanlı olarak devam ediyor. Kayseri, Ankara ve İstanbul’daki 3 ayrı Ar-Ge merkezinde pil ve batarya teknolojileri, enerji depolama sistemleri, deniz platform bataryaları ve yakıt hücreleri üzerine çalışmalar yaptıklarını da aktaran Özsoy, “Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde gerçekleşen ve TUSAŞ tarafından yürütülen Özgün Helikopter, HÜRKUŞ, Milli Muharip uçak gibi diğer kritik projeler için de farklı özellik ve teknolojilerde batarya tasarımları üzerine Ar-Ge faaliyetlerimize devam ediyoruz. Böylelikle ürün bazında yerli çözümler sağlamayı hedefliyoruz. Üç ayrı Ar-Ge merkezimizde çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler