“Dijital ticarette yeni projeleri hayata geçiriyoruz”

Kayseri’nin en büyük meslek örgütü olan odamız bu yıl 127. yaşını idrak ediyor. Küresel ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklar ve inanılmaz sürece rağmen dijitalleşme hız kesmiyor. Kayseri Ticaret Odası olarak dijitalleşme, yeni nesil girişimcilik, dijital ticaret konularında üyelerimizin ve şehrimizin yararına yeni projeler ve uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Dünyada girişimcilik ve ticaret alanındaki gelişmeleri ve uygulamaları yakından takip ediyor, sürdürdüğümüz projeler ve eğitim faaliyetlerimizle gelişime katkıda bulunuyoruz.

Günümüzde modern ve değişen teknoloji ile birlikte dijital dönüşümde kaçınılmaz bir gerçek oldu. Pandemi süreci ile birlikte tüm sektörleri etkileyen değişimlere tanıklık ettik. Yeni iş modelleri ortaya çıktı. Çalışma ve iletişim kurma şekilleri değişti. KOBİ’lerin e-ticaret yapabilecek konuma gelmesi ülkemizin ekonomisinin gelişmesine, uluslararası arenada daha rekabetçi bir konuma gelmesine, istihdamın artırılması için çok önemlidir. E-ticaretin büyümesi için bir ülkede kredi kartının yaygın bir şekilde kullanılması, internet yaygınlığı ve kullanımı çok önemlidir. Ülkemizde de bu şartlar mevcuttur. Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda rekabet avantajı elde etmesi yolunda, internet teknolojilerinin çok daha yaygın kullanımı ve dolayısıyla e-ticaretin yaygınlaştırılması hem tüketiciler, hem de işletmeler için çok büyük avantajlar getirecektir.

Bizlerde 25 bin üyemizin ülke içinde ve özellikle yurtdışı pazarlarda rekabet gücünü, firmaların karlılık ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla bütünsel bir yaklaşımla, e-ticaret, e-ihracat, uluslararası ticaret alanında projeler yürütüyoruz. Üreten şehirler Programı çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Oran Kalkınma Ajansı destekleri ile ‘Kayseri E-ticaret ve E-İhracat Danışmanlık Ofisi Projesi’ni hayata geçirdik. Proje kapsamında kurduğumuz ofis,  üyelerimize hizmet vermeye başladı.  120 firmaya 3 haftalık E-Ticaret ve E-İhracat eğitimleri verdik. 20 firmaya ise nitelikli danışmalık hizmeti veriyoruz. Oda bünyesinde eğitilen ve hizmet verecek mentörler aracılığı ile dijital ticarete yeni başlayan ve bu konuda gelişme göstermek isteyen üyelerimize danışmanlık ve eğitim hizmeti vereceğiz.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve ENHANCER projesi kapsamında İCMPD tarafından desteklenen kısa adı KAGUTİM olan ‘Kayseri Girişimcilik ve Uluslararası Ticaret Merkezi’ni de hayata geçirdik. Buradaki hedefimizde şehrimizin ihracatına katkı sağlamaktır. Yenilikçi bir anlayışla tasarlanan merkezimiz ile özellikle ihracat odaklı kurulan girişimci firmalar için bir kuluçka merkezi olacak. Yeni teknolojilerle donatılmış, paylaşımlı ofisler, toplantı ve eğitim salonları gibi fiziki alanlar içeren projemiz,İhracat yapmakta olan ve uluslararası pazarlara açılmak isteyen firmaların, dış ticaret istihbaratı, danışmanlık, girişimcilik ve dış ticaret eğitimleri alabileceği bir ortak kullanım alanı olarak hizmetlerine başladı. GKAS firmalarının da desteklendiği merkezimizde, Oda üyelerimizindış ticaretkonusundaki tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz. Kayseri’nin ihracatının artırılması, yeni pazarların ve sektörlerin bulunması, katmadeğerli ve yenilikçi ürünlerin entegrasyonu merkezin önemli görevleri arasında. Merkezimizin aynı zamanda ihracat konusunda yapacağı periyodik yayın ve araştırma raporları ile Kayseri’nin bu konudaki veri tabanını da oluşturmayı hedefliyoruz.

Her iki merkezimizde de bütünleşik ve tamamlayıcı bir anlayış içerisinde, Kayseri Ticaret Odası üyelerinin, girişimcilik, dijitalleşme, dijital pazarlama ve ihracat konusunda kapasitelerinin artırılmasını hedeflemekteyiz.  Sürdürülebilir bir modelle tasarlanan projelerimize, önümüzdeki dönemde yeni modüller eklenerek geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını da planlamaktayız. Kayseri Ticaret Odası dijital ticaretin tüm dünyada hızla geleneksel ticaretin yerini aldığı günümüzde, üyelerimizin bu konudaki ihtiyaçlarının karşılanması, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve süreç içerisinde Kayseri’nin dijital ticaret alanında da söz sahibi ve oyun kurucu konuma gelmesi için önemli görevler üstlenecek.

Diğer Haberler