“Kayseri Üreterek Büyüyen Bir İldir”

Ülkemiz tarihinin en ağır can kayıplarının ve yıkımların yaşandığı çok büyük bir deprem felaketi atlattı. Öncelikle bu felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği 11 ilimizde çok büyük sanayi kuruluşları ve ciddi ticaret kapasitesi var. Türkiye'nin toplam milli gelirinin yüzde 9'unu, ihracatının yüzde 8,5'ini ve tarımsal üretiminin yüzde 14'ünü bu 11 ilimiz karşılıyor. Bölgede ekonomik faaliyetlerin ve sosyal hayatın devam edebilmesi için öncelikle konteyner kentlerin bitirilmesi, daha sonrada depremzedelerin kalıcı konutlara kavuşturulması için devletimizle ve TOBB ile koordinasyon halinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Türkiye’nin neredeyse tamamı fay hatlarıyla örülü ve depremlerle her an karşı karşıyayız. Bu gerçeği değiştiremezya da yok saymayız. Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak buna benzer afetleri yaşamamız kaçınılmaz olabilir ancak can kayıplarının ve oluşacak hasarların önüne geçebilmek, bunları minimize edebilmek bizim elimizde. Deprem bölgesinden başlayarak tüm illerimizi depreme hazır hale getirmeliyiz. Daha sonra afetlere karşı nasıl daha iyi hazırlıklı olunur, buna yönelik çalışmalara da bir önce başlamalıyız.

“Yıllık ihracatımızı yüzde 8,5 oranında artırdık”

Kayseri’nin ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 8,5 oranında artırarak, 2022 yılını 3 milyar 918 milyon dolarla kapattık. 2022’nin sonlarına doğru özellikle bizim en büyük ihracat pazarlarımızın başında gelen Euro bölgesinde yaşanan durgunluk, ihracatımızın artış trendinde bir yavaşlamaya sebep oldu. 2023 yılında başta Avrupa olmak üzere hedef pazarlarımızdaki talep artışlarıyla ihracatımızda daha yüksek seviyeler görmeyi hedefliyoruz. Kayseri üreterek büyüyen bir ilimiz. İhracat verileri başta olmak üzere birçok veride Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Tüm zorluklara rağmen Kayserili sanayiciler olarak yatırıma, üretime, ihracat ve istihdama devam ettik. Bundan sonra da daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, yeni bir rekora imza atarak hepimizin göğsünü kabartan Kayserili sanayicilerimizi ve tüm çalışanlarımızı yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

“4’üncü OSB yatırım taleplerini karşılayacak”

Kayseri Sanayi Odası olarak sanayimize ve ticaretimize ivme kazandıracak ve üyelerimizi geleceğe hazırlayacak projelere ağırlık veriyoruz. Bu dönem en büyük projelerimizin başında 4’üncü OSB geliyor.Sivas yolu 25. kilometrede, 5 milyon 250 bin metrekare alanda kurulmasını planladığımız 4’üncü OSB’de özellikle orta yüksek ve yüksek teknoloji yatırımları ile üretimimizi daha da artıracağız. 4’üncü OSB ile ilgili üyelerimizden çok ciddi talepler alıyoruz. Bu da sanayicilerimizinciddi anlamda yatırım iştahının olduğunu gösteriyor. İnşallah çalışmalarımızı hızla tamamlayıp, hem sanayicilerimizin yatırım alanı ihtiyacını karşılayacak, hem de şehrimize çevre dostu bir OSB’yi kazandırmış olacağız.

Diğer taraftan firmalarımızın verimliliklerini artırmak için Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile kurduğumuz Verimlilik Koordinasyon Ofisimiz aracılığıyla 37 firmamıza “Yalın Dönüşüm Danışmanlığı” sağladık.

Yine Odamız, Kayseri Ticaret Odası ve Abdullah Gül Üniversitesi ortaklığında kurduğumuz Kayseri Model Fabrikamız, göstermiş olduğu performansla Türkiye'deki tüm model fabrikalar arasında 1. sırada yer almaktadır.Model Fabrikamızdan aktif danışmanlık hizmeti alan firmalarda yüzde 40 ile yüzde 100 arasında üretim artışı olduğunu gördük.

Yaşanan tüm zorluklara rağmen, Kayserili sanayiciler olarak üretime, istihdama ve ihracata katkı sunmaya devam ediyoruz. Bunun sürdürülebilir olması ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması adına üyelerimizden gelen talepleri her zaman dikkate alıp, çözüm üretme adına gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Gerek üyelerimizle, gerekse şehrimizin diğer tüm paydaşlarıyla, birlik ve beraberlik ruhu içerisinden Kayserimizi çok daha yukarılara taşıma gayreti içerisindeyiz. 

Diğer Haberler