MHP Kayseri milletvekili İsmail Özdemir’den KAYSERİ TELGRAF’a özel:

Röportaj: OKTAY ENSARİ

Sarız ilçesinin Karayurt mahallesinden  …Genç dinamik, Ülkü Ocaklarından, milletvekiliğine  uzanan yolda, basamakları  ikişer, üçer atlayıp,  siyasette önemli bir yere geldi.  Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina bölümünde okurken ERÜ’nün öğrenci konseyi başkanı olarak bir çok etkinliğe katıldı.   Bir ölçüde meslektaşımız da sayılır. Zira, MHP’ye yakın Ortadoğu gazetesinde yıllarca köşe yazıları kaleme aldı.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dış politikada danışmanlarından… TBMM Dışişleri komisyonunun 34 yaşla en genç üyesi… Öyle ki, son 1 yıllık TBMM yasama döneminde adeta leyleği hava gördü dense yeridir… 14 dış gezide 17 ülkede Türkiye’nin dış politikasına yönelik çalışmalar yaparken, Kayseri ile bağını hiç koparmadı. Kentte ölenlere taziye mektupları gönderdi, telefonlar açtı.  Kendisine  partililerden ve vatandaşlardan gelen isteklerden olabilir veya karşılanabilir olanları, ilgili bakanlıklara yazılı olarak bildirdi. Sosyal medyayı iyi kullanıyor. Sakin ama, kararlı ve donanımlı bir yapısı var… Sizi fazla merakta bırakmayayım,  MHP Kayseri milletvekili İsmail Özdemir’den söz ediyorum… BAYRAM öncesi gazetemiz KAYSERİ TELGRAF’a yaptığı ziyarette, son derece yararlı uzun bir sohbet yaptık… Sohbette yazılmak ve yazılmamak koşuluyla bir çok konuyu anlattı.  Meslek etiği gereği, kaleme almadığımız bölümler hariç işte milletvekili  Özdemir’in anlattıkları …

OKTAY ENSARİ: Gündemde olan ve sıkça dillendirilen, Kayseri ‘deki siyasi kulislerde de birinci gündem maddesi olan yeni kurulacak parti veya partiler konusunda ne düşünüyorsunuz ?          

İSMAİL ÖZDEMİR : Vefasızlık hareketinde bulunarak kimsenin bir yere varacağını söylemek mümkün değil. Niye; çünkü siyasette bazı  gerçekler var. Peki ne yapmaya çalışıyorlar, yapılmak istenen şu; Türkiye sosyal ve ekonomik yönden bazı çevreler ve ülkeler için hedef alındı. Hedef alınma sürecinde mevcut aşamaların, harekete geçmelerin kendilerine bir şey kazandırmayacağının farkındalar o zaman amaç ne? Amaç; sosyal ve ekonomik yönden hedef alınma sürecinin, bu bazı ülkelerin "yaptırımları ile beraber" Türkiye de ciddi bir tahribat yaratması halinde ki hesaplama öyle gözüküyor kendileri açısından. Burada biz tekrar ortaya çıkabilir miyiz? Amaç bu, hedef bu. İkincisi bunların iktidar gibi bir hedefleride yok. Yani yüzde 52'nin üzerinde bir oyla Cumhur İttifakı 24 Haziran seçimlerinde başarılı oldu. Dolayısıyla biz buradan yüzde 2-3 götürürüz de diğer blok içersinde yer alıp da o manada bir kendi siyasi senaryoya ulaşabilir miyiz? Bunu söyleyenlerin öbür tarafta kimlerle beraber hareket ettiğinin sorgulamasını kendi adlarına yapması lazım ... Var mı ? Yok... Şunun unutulmaması gerekiyor; birileri belki Ak partide ki bu gelişmeyi konuşuyor ama, çok açık  konuşuyorum CHP ve İP'de de nelerin olacağını kamuoyu dikkatle takip etmeli.

OKTAY ENSARİ: Ne olabilir orada mesela?

İSMAİL ÖZDEMİR : Orada da mesela Önder Sav'ın bir açıklaması oldu. Yani mevcut CHP yönetimine karşı. İkincisi CHP içerisinde, CHP'nin,PKK'nın siyasi uzantısı gibi hareket etmesinden ve HDP ile bu derece  içli dışlı olmasından rahatsız olan bir kesim var. Kayserili hemşerilerimizde var diğer yerlerde de var . CHP de aktif görevde bulanan insanlarda var. CHP lafa gelince Atatürk'ün partisi gibi laf ediliyor. Doğru Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine saygılı çok sayıda insan var CHP'nin içinde ama onların gelinen aşamada HDP ile bu derece içli dışlı olmasından dolayı duydukları bir rahatsızlık var.

OKTAY ENSARİ: Peki bu çerçevede  ana muhalfet partisinin yerel seçimlerde  İstanbul,Ankara ve İzmir'i alması bunun yolunu mu açtı?

İSMAİL ÖZDEMİR : Bunun yolunu açmaktan ziyade birazda orada  Türkiye'nin yaşadığı sosyal ve ekonomik sıkıntıların neticesinde  İstanbul ve Ankara seçimleri kaybedildi. Onunla alakalı adımlar atılıyor ve atılmaya devam edilecek. Bunu takip edeceğiz diğer boyut da mesela İP ile alakalı konu şimdi parti disiplininin olmadığı bir yapı var . Kimin ne yaptığı kimin ne söylediği belli değil. Belli olmayan şartlarda da mevcut zeminden başlayarak çok ciddi yerlere varabilecek gelişmelerin olabileceğini takip ediyoruz. Tekrar ifade etmek isterim herhangi bir partinin içişlerine karışmayı etik olarak doğru bulmuyorum. Ama dışarıdan baktığımızda gözlemlediğimiz olaylar bunlar. Kendileri bilirler ne olup ne biteceğini. Şunu söylemek istiyorum dışarıdan Türkiye'ye karşı yapılan müdahaleler de Türkiye'nin özellikle diş politikada ve güvenlik anlamında attığı yahut atmayı hedeflediği adımlar karşısında Türkiye'yi iç bünyede tartıştırmaya çalışan çevrelere yönelik birilerini bu hesabı yaparken gerçekten bu millete gönül vermiş hangi siyasi partiden olursa olsun insanlarında artık kendi değerlerine sarılarak hareket edebileceği bir siyasi gündemi yaşabileceğimizi ben düşünüyorum.

OKTAY ENSARİ: Siz bir de sık sık yurtdışına gidiyorsunuz oradan ülkemizin durumunu , tavırları daha net gözlemliyorsunuz değil mi?

İSMAİL ÖZDEMİR : Tabi Türkiye'nin özellikle Suriye ile alakalı üstlendiği sorumluluklardan rahatsız olan çok sayıda  ülke var. Doğu Akdeniz de kendi hak ve menfaatlerimizi korumamızdan dolayı rahatsız olan çok sayıda ülke var. Niye ? Çünkü; Türkiye'nin orada ki hem deniz alanlarının sınırlandırma amacı var hem de Kıbrıs ile  alakalı farklı bazı senaryolar var . Dış politika biraz daha mahremiyet olduğu alandır ama biz meclis de bulunan dışişleri komisyonu olarak  gittiğimiz her heyette her bir heyet üyemizle hangi partiden olursa olsun Türkiye'nin  kendi menfaatler ölçüsünde ve bu menfaatlerde sabit kalarak görüşmelerimizi yapıyoruz. O yüzden önümüzde  ki dönem ile alakalı bu anlamda ki dış politikadan başlamak üzere milli bekamıza yönelik tehditlerin artacağı ortada duruyor. Ama Türkiye güçlü bir ülke, potansiyeli giderek artan bir ülke. Vicdan sahibi olan herkes bunu görüyor. Yani bugün siz Suriye konusunda bazı şeyler yapacaksınız iki tane büyük askeri hareket yapmışsınız üçüncüsü  ile alakalı planlar var. Aynı anda Irak'ta hareket yapıyorsunuz, aynı anda Doğu Akdeniz'de deniz gücünüzle hem güvenlik anlamında hem arama tarama anlamında adımlar atıyorsunuz. Hem bölgesel siyaset anlamında ağırlığınızı hissettiriyorsunuz. Ama aynı diğer yandan küresel sistemle alakalı alternatif üretebilecek ve bu alternatifi dünya kamuoyuyla cesur bir şekilde paylaşabilecek bir konumu var. Bunun bazıları nazarında tabi yerimiz daralıyor anlamında hem rahatsızlık uyandırır hem de Türkiye'nin sahip olduğu tarihi ve mevcut potansiyeli itibari ile öne çıkan ve lider olabilecek durumundan dolayı bu rahatsızlıkların artacağı da malum. O yüzden önümüzde ki yıl hakikaten hareketli geçeceğe  benziyor MHP bu şartlar altında Cumhur İttifakı'nın ruhuna kurulduğu ilk günden bu yana 7 Ağustos 2016'da  Yenikapıda oluşan bu ruha sadık kalarak Türkiye yönelen tehditlerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin daha ileri noktaya taşınması milli hedeflerine ulaşması noktasında karalılıkla yoluna devam edecek. Sayın genel başkanımızın izinde MHP kadroları bu kararlılığı sürdürecektir.

OKTAY ENSARİ: Ekonomik anlamda bayramdan sonra rahatlama olur mu? Faizleri düşmesi FED’ in kararı etki eder mi?

Temennimiz o yönde nitekim bazı tartışmalar yürütülüyor son zamanlarda. Çok sayıda bilmediğimiz iktisat teorisyeni ortaya çıkmış. Faizlerle alakalı bir değerlendirme vardı. Faizler düşerse döviz yükselir. Bu algının ilerleyen aşamada doğru olmadığı görüldü. Alınan tedbirlerinde mevcut durumda en azından ekonomiyi rahatlattığı aşikar. Faizlerin düşmesi önümüzdeki süreçte inşallah biraz daha yatırım imkanlarını artıracaktır.

OKTAY ENSARİ: Özellikle  S -400 den sonra dolar 10 TL seviyelerini bulur diye laflar ediliyor, algı yaratılıyordu?

İSMAİL ÖZDEMİR: Farklı senaryolar konuşuluyordu. Zaten onu diyoruz yani Türkiye'nin önündeki en büyük engel siyasi senaryo dayatma çabaları. Siz burada kararlı bir şekilde durursanız, başka çevrelerin kendi imkanlarına değil de sizin milli imkanlarınıza güvenir ve gücünüzü buradan alırsanız yolunuzu daha rahat tayin edersiniz bunu gözlemliyoruz. İki önemli konu var. Vatandaşımızın ekonomik sıkıntısını gözlemliyoruz. Onların derdi elbette ki derdimiz. MHP onların problemlerini çözme sorumluluğunu üstleniyor. Hem Türkiye'nin 7- 8 yıldan beri etrafında ki jeopolitik risklerin artması özellikle orta doğu bölgesinde istikrarının kaybolması ekonomiyi büyük ölçüde etkiledi. Çünkü biliyorsunuz Kayserili iş adamımız ağırlıklı olarak Irak'a, Suriye'ye, İran’a iş yapardı.  Dikkat edin3 ülkede de siyasi kırılmalar var. Bunlar bizim sanayicimizi, iş adamımızı da etkiliyor. Diğer taraftan da üst üste çok fazla seçim yaşadık. Şimdi Allahın izniyle seçim dönemi bitti, geçim dönemi başladı. Ama iste biraz önce konuştuğumuz gibi AKP bünyesinden yeni bir siyasi senaryo çıkararak ülkeyi başka bir iklime sokmak isteyenlerin amacıda Türkiye'yi erken bir seçime götürebilir miyiz ? Bunda başarılı olamayacaklar. Türkiye'yi girmiş olduğu istikrar vaat eden anlayıştan ve pusuladan geri döndüremeyecekler.

OKTAY ENSARİ: Yani, bir erken seçim olmaz diyorsunuz?

İSMAİL ÖZDEMİR: 2023'e kadar Türkiye'nin kendi yapması gerekenler neyse onu yapması lazım. Vatandaş zaten sabırlıdır.

OKTAY ENSARİ: Kuruyacağı ifade edilen yeni partilerle ilgili öngörünüz ve düşünceleriniz  nelerdir ? Bir de Abdullah Gül faktörü var sonuçta burada siyasete başlayıp buradan çıkmış bir siyasetçi. Konya ile Kayseri biraz daha farklı. Kayseri'ye bu açıdan bakınca ne düşünüyorsunuz?

İSMAİL ÖZDEMİR: MHP takip ettiği siyaset ile kurulduğu günden bu yana bir ilkeyi benimser. ‘Önce Ülkem ve Milletim Sonra Partim’. Dolayısıyla vatandaşların talepleri beklentileri her şeyin üstündedir. Türk millerine rağmen siyaset de yapılmaz başka bir şeyde  yapılmaz. Ama bazı konuları değerlendirirken şahısların yahut olayların hangisinin bu ülkeye katkı sağladığını ve yahut hangisinin Türkiye haricinde başka bir konuya katkı sağlayıp sağlayamadığını konusunu kendi vicdanlarında doğru bir şekilde yapmaları lazım. 15 Temmuz Türkiye'yi çok büyük sıkıntılara, iç savaşa sürükleyecek bir ihanetti. Bu anlamda da 15 Temmuzdan sonra oluşan Cumhur İttifakı kapsamında ki siyasi kararlığının anlamının bir kez daha ve tekraren hatırlanılması büyük önem taşıyor. Özellikle böylesi bir dönemde yani terör örgütleriyle yanyana gelmiş isimlerin ve siyasi partilerin Türkiye'ye katacağı bir şey olmaz. Tam tersime Türkiye'den götüreceği çok şey olur.

OKTAY ENSARİ: Cumhur İttifakının ruhuna aykırı davrananlar ateşe odun mu atıyor? Öyle mi diyelim ?

İSMAİL ÖZDEMİR: Cumhur İttifakı ruhunun karşısında kim duruyorsa elbette bu ateşe odun atıyordur. Ama, ben ne MHP’ den ne AKP’ den bu aşamada Cumhur İttifakı karşısında kimseyi görmüyorum. Herkes son derece hassas bir şekilde bu ittifak ruhunun Kayseri'de yaşatılması ve asla amacından sapmaması noktasında çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer Haberler