Hacı Osman YILDIZ

MİRAS DAVALARI-KAÇIRILAN MİRASLAR-

Bir toplumda dava çeşitlerini genellikle yaşantılar ve örf ve adetlerin oluşturmuş olduğu davranış şekilleri belirlemektedir. Kanun koyucunun asli amacı da  toplum organizmasının en temel ihtiyaçlarından birisi olan adalet ihtiyacını karşılayabilmek için kanunları düzenlemek ve koymaktır. Bu minvalde yazılarımıza toplumumuzda en yaygın ve insanlarımız tarafından merak edilen hatta pek çok insanın fikir sahibi dahi olduğu dava çeşitlerine değinmeye ve yardımcı olmaya çalışmaktayız. Bu davalardan bir tanesi de muris muvazaası nedeniyle tapu iptal tescil davalarıdır.

Muris muvazaası ne demektir ?

Muris muvazaası: Miras bırakanın mirasçılarının tamamından veya bir kısmından mallarını kaçırması suretiyle gerçekleşen ve yalnızca dava yolu ile ileri sürülebilen bir fiildir.Yani bu durum örneklemek gerekirse şu demektir: Babanız ya da annenizin veya başka bir miras bırakanın ölmeden önce sizin haklarınızı saymayarak bütün evi, arsayı, arabayı yada bir kısmını tek bir kardeşinize bırakması. Peki malın sahibi neden malını istediğine bırakamıyor? Bu durumda da miras hukuku  belirli şartlar haricinde herkesin hakkını korumayı adaleti gerçekleştirmeyi arzu edecek şekilde düzenlenmiş olup, miras bırakana karşı kusurlu bir davranışı olmayan herkesin belirli bir hakkı olduğunu söylemektedir. Bu hakka da mirasçının saklı payı denmektedir.

Miras hukukun da saklı pay oranlar şeklinde belirlenmiş olup, miras bırakan mirasçısının bu hakkını yok sayamamaktadır. Kanun  koyucu mal sahibi olarak malın üzerinde dilediğin gibi hareket edebilirsin demektedir ancak mirasçılarının haklarınıda tamamen çiğneyemezsin demekle adaleti tesis etmeyi amaçlamıştır.

Bu durumu yine örnekleme yoluyla açıklayacak olursak: Babanız ya da anneniz veya başka bir miras bırakan, bir çocuğuna kanunun belirlemiş olduğu hakkını yani saklı payını verdikten sonra diğer çocuğuna dilediği mirası bırakma hakkına sahiptir demektedir.

Ülkemizde ve toplumumuzda genellikle miras bırakan olarak babalar genellikle de mirasçı olarak erkek evlatlar ön plana çıkmaktadır. Erkek evlatlardan ise baba ile kalan ve daha yakın olanlar mal varlığının büyük bir kısmını almaktadırlar.  Bu yazımızın konusu yani muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarından muris muvazaası kısmı anlaşıldıktan sonra başvurulacak dava yolu ise tapu iptal ve tescil davalarıdır. Hakkınızın zedelenmesi neticesinde mahkeme kanalıyla miras bırakan tarafından verilmeyen hakkınızı  alabilirsiniz. Hiç verilmemiş yada asıl almanız gereken kısımdan daha az bir hak almış olmanız karşısında yine kanun koyucu bu durumu düzenlemiş olup, kaçırılan taşınmaz veya taşınır mal varlıkları bir başkalarına, onlardan da bir başkalarına satılmış olsa dahi kazanç sağlayan mirasçıdan miras hakkınız oranında bedel ile sorumluluk devam edecek olup, hakkınızı yine alabileceksiniz.

Neticede her ne kadar insanımız ölüm noktasında duygusal olsa da kalan miras malları üzerinde de bir o kadar mantıklı düşünmektedir.

"ÖLÜM HAK, MİRAS HELALDİR."sözü ile yazımıza son verirken adalete olan inancımızı kaybetmeden her alanda hakkımızı arayabilecek, aradığımızda adaleti bulabilecek günleri görmek dileğiyle..

Diğer Makaleler