NEVŞEHİR'E 40 MİLYONLUK YATIRIM

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, düzenlediği değerlendirme toplantısı ile Nevşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen ve 2020 yılında yapılacak projeleri paylaştı. Arı, “2020 yılı içinde altyapı hamlelerimiz devam edecek. Yaklaşık 40 milyon liralık bir yatırım ile şehrin önemli bir bölümünde alt yapıyı tamamen yenileyeceğiz” dedi.

2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, yıl içinde hayata geçirilen projeler hakkında, belediyenin mali yapısı ve 2020 yılına yönelik projeler hakkında bilgiler verdi. İçme suyu sorununa yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Arı, “50 yıldır kullanılan, kullanım itibari ile aşınmaya uğramış olan içme suyu borularını değiştirdik bu bölgeleri sıcak asfaltla kapladık. Şehir merkezinde yağmur yağdıktan sonra sokak ve caddelerde yaşanan su birikintisi problemini ortadan kaldırmak için altyapı çalışması yapılan bölgelere yağmur suyu hatlarını çektik. Bu bölgelerde yeni yaya kaldırımlarının imalatının gerçekleştirdik. 2020 yılı içinde altyapı hamlelerimiz devam edecek. Yaklaşık 40 milyon liralık bir yatırım ile şehrin önemli bir bölümünde alt yapıyı tamamen yenileyeceğiz. Şubat ayında bunun ihalesini gerçekleştireceğiz. Koçacay, Yunus Emre Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Yavuz Sultan Selim Caddesi, Diriliş Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde hem altyapıyı tamamen yenileyeceğiz hem de sıcak asfalt serimi gerçekleştireceğiz” dedi.  Su problemini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Arı, “Yıllık 11 milyon metre küp su veriyoruz. Geri dönüşü ise 5.5 milyon metre küp. Yani 5.5 milyon metre küp su kaybımız var. Altyapıda uzun yıllardır kullanılan boruların önemli bir bölümünü değiştirdik. Şimdi ikinci yatırımla bunu tamamen ortadan kaldıracağız.  Böylelikle su problemimizi kökten çözeceğiz. Bir yandan da su depolarımızın kapasitesini artırıyoruz. Depolarımızın kapasitesini 9 bin 500 tondan 24 bin 500 tona çıkardık” diye konuştu.

Nevşehir kent merkezine 1 milyon turist gelmesi hedefleniyor

Nevşehir Kalesi ve Etrafının Turizme Açılması Projesi’nin hızla sürdüğünü ifade eden Arı, Nevşehir kent merkezinin de önemli bir turizm merkezi haline gelmesine yönelik çalışmalar hakkında, “Nisan ayında bir bölümünü turizme açıyoruz ve ilk meyvelerini almaya başlayacağız.  Kültür Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Kale Restorasyonu’ isimli projemizde hedefimiz orijinal yapıyı korumakla birlikte etrafının da turizme açılmasını sağlayarak Nevşehir’i marka haline getirmek. Bu anlamda koruma amaçlı imar planı ihalesi yapıldı. Bölgede bulunan Meryem Ana Kilisesi, Çan Kulesi, Damat İbrahim Paşa Okulu ve Mescit restorasyonuna başlandı. Belediyeler istihdam oluşturma merkezleri değil ama istihdamın önünü açmak ve istihdama katkı sağlamada da önemli görevlerimiz var.  Bizim temel amacımız bu şehri turizmin merkezi haline getirmek. Şehir merkezine 1 milyon turist çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“Belediyenin mali yapısı Türkiye ortalamasının üzerinde”

Nevşehir Belediyesi’nin mali yapısına ilişkin açıklamalarda da bulunan Arı, “2019 yılında bizim görevi devraldığımız ana kadar 37 milyon liralık bir harcama vardı. Bizim 2019 yılının sonuna kadar harcadığımız para da yaklaşık 12 milyon lira oldu. Belediyemizde 2017 yılı yaklaşık 18 milyon lira eksi bütçeyle kapatıldı, 2018 yılında da 9 milyon lira eksi bütçe verildi. 2019 yılında ise bütçemiz 10 milyon 500 bin lira fazla verdi. Türkiye’de şu anda bir benzeri yok. Birçok belediye eşit bütçe oluşturamazken bizim şu anda kasamızda paramız var. 2019 yılında 156 milyon lira tahakkuk eden alacaklarımıza karşılık 147 milyon 365 bin lira tahsilât gerçekleştirdik. Tahakkuk-tahsilat oranımız yüzde 94.41 oranında. Nevşehir Belediyesi’nin 2017 yılında yüzde 48, 2018 yılında yüzde 45 olan Bütçe Tahmini Gerçekleşme Oranı ise 2019 yılında yüzde 73.68 oldu. Bu gerçekleşme oranı Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir rakam. 2020 yılında bu oranı daha yukarılara çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler