"Kayakseverler macera aramasın!"

Kışın gelmesiyle birlikte kayak merkezlerinde sezon açılışları da başladı. Bununla birlikte kayak tutkusu olan yetişkinleri ve çocukları da büyük bir heyecan sardı. Kayseri System Hospital doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Doktor Emre Yurdakul’dan kayakseverlere önemli uyarılar geldi: “Gözünüzü hastanede açmak istemiyorsanız macera aramayın."

Kayak yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Op. Doktor Emre Yurdakul, kayak kazalarının daha çok yorgunlukla geldiğinin altını çizdi. Kayakta öğleden sonraları ve özellikle de tatilin son günleri yorgunluğun devreye girdiğini belirten Yurdakul, bu nedenle de en sık yaralanma ve sakatlanmaların bu zamanlarda meydana geldiğine dikkat çekti.

Keyifli olsa da yorulma hissi oluştuğu anda kayak yapmanın bırakılması gerektiğini belirten Op. Dr. Emre Yurdakul; yorgunluk, önemli yaralanma nedenlerinden biri, bu nedenle ne kadar keyif alıyor olsanız da yorulmaya başladığınızı hissettiğiniz anda kesinlikle durun ve yeteri kadar oturarak dinlenin. Bu kısa mola sizi olası bir kazadan korumada basit ama etkili bir yöntem. Her şeye rağmen bir sakatlanma durumu olursa da sakın yerinizden kalkmayın ve yardım ekibinin gelmesini bekleyin.” şeklinde konuştu.

Kar üstünde kaymanın şüphesiz büyük bir zevk olduğunu, pistin dik olmasının da heyecanı artırdığını söyleyen Yurdakul, kayak keyfinin hastanede sonuçlanmaması için özellikle kayak yapmaya yeni başlayanların dik pistten kaçınması gerektiğini ve macera aramamaları gerektiğini kaydetti.

KAYMA HAZIRLIKLARI PİSTE GİTMEDEN BAŞLAMALI

Op. Dr. Emre Yurdakul sözlerini şöyle tamamladı: “Kayma hazırlıklarına kayak merkezine gitmeden önce başlayın, mutlaka egzersiz yapın, uyluk ön ve arka grup adalelerini kuvvetlendirmek, vücudu esnetici egzersizler yapmak önemli, bacak egzersizleri hem erken yorulmaya hem de sakatlanmaya karşı oldukça faydalı. Buna ilave olarak kayak botlarının tam ayağınıza göre olmasına da çok dikkat edin, sık ya da gevşek botlar da kazalara ve sakatlanmalara yol açıyor.”

Diğer Haberler