Kapadokya balonla nefes aldı

 

Kapadokya Bölgesindeki balon uçuşları 159gün sonra  kontrollü olarak  yeniden başlayınca bölgedeki turizmciler ve bu sektörden ekmek yiyen yaklaşık 5 bin kişi,  bir ölçüde rahat nefes aldı. 27 balon firmasının günde  tek balon sepeti ile uçuş yapılmasının kararlaştırılırken, Kapadokya gezisine katılan yerli ve yabancı turistlerin balon için arabaya biniş ve balon uçuşunu tamamlayacağı ana kadar tüm pandemi kuralları etkin şekilde uygulanıyor.

Sağlık Bakanlığı,Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Kapadokya bölgesindeki balon firmalarının yöneticilerinin katıldığı toplantıya ilişkin bilgiler aktaran Especıal Group Genel Koordinatörü Abdullah İnal yaptığı açıklamada Covid-19 virüsü ile mücadele kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Kapadokya bölgesindeki balon uçuşlarının 1 Ekim’e kadar uzatılma kararı aldığını anımsattı. İnal ,  Pandeminin biraz daha kontrol altına alınmasının yanı sıra özellikle  yurt  dışından Kapadokya bölgesini ziyaret amacıyla gelecek turistler,  Kapadokya bölgesindeki balon uçuşlarının ne zaman başlayacağı şeklindeki sorulara sık sık muhatap olduklarını söyledi. Abdullah İnal şunları söyledi;

“ Kapadokya bölgesindeki  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından balon uçuşları 30 Haziran 2020 tarihinde alınan bir karar ile  1 Ekim 2020 tarihine kadar ertelenmişti. O dönemki koşullarına bakıldığında pandeminin en etkili olduğu bir süreçti. Ancak, sonraki süreçte pandeminin biraz daha kontrol altına alınmasının yanı sıra, yurtdışı rezervasyonlarında turistlerin  ilk soruları balonlar uçacak mı? , ne zaman uçacak ? gibi bir takım talepleri olduğu için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir revize etme kararı aldı. Bölgedeki balon turizmcileri adına yaptığımız toplantıda , kontrollü olarak 22 Ağustos 2020 tarihi itibariyle Kapadokya bölgesindeki hava  sahasını balon uçuşlarına açtık. Kurallarda bir takım kısıtlamalar geldi. Kapadokya bölgesinde 27 balon firması var Kapadokya bölgesinde. Her balon firmasına bir balon sepet kaldırma hakkı vererek hem saha ve hem de yer sahasını biraz kısıtlandırmış oldu.Bu şekilde insanların bir araya gelerek kalabalık alan oluşturmasını da engellendi..Bunun dışında Covid ile ilgili genelgemiz olacak .Bu bilgilere göre,  ziyaretçilerin balona götürülmek üzere  araca ilk binişinden operasyonunun son anına kadar bütün işlemler yazılı. Örneğin misafirler arabaya bindiklerinde ateş ölçer ile ateşleri ölçülerek kayıt altına alınacak. Bunun dışında araçlarımızla, sepetlerimizde,iniş alanlarında  maske ve koruyucu kıyafetler kullanılacak. Bunun etkisi ile birlikte yabancı misafirlerin bölgeye ilgisinin artacağını düşünüyoruz. “

İnal, balon uçuşlarının sadece Ukraynalı turistler için özel alınan izin ile gerçekleştirileceği ve bunun da 3 gün ile sınırlı olduğu şeklinde kamuoyuna yansıyan bilgilerin asılsız olduğunu ifade etti. İnal  şunları söyledi; “ 22-25 Ağustos tarihleri arasında Ukrayna’nın Milli Bağımsızlık Günü olduğu bilinmekte. Ancak, balon turizmi, sadece  Ukraynalılar için değil. Bu tarihinin Ukrayna Bağımsızlık Gününe denk gelmesi tamamen tesadüf eseri.3 gün süreli bir balon uçuşu yapılacağı şeklinde bir bilgi var, kesinlikle yanlış bilgi,uçuşlar, bu şekilde  devam edecek. Eylül ayında eğer talepler artış gösterir  ise bunu  turistik işletmelere soracağız. Belki de balon firmaları bir değil, iki balon ile de uçuş yapabilecekler."

GEÇEN YIL 156 BALON HAVALANDI

Bu arada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün gözetiminde Kapadokya bölgesinde gerçekleştirilen balon turları ile 2019 yılında  585 bin 582 yerli ve yabancı turist,  27 balon şirketi tarafından 156 sıcak hava balonu ile turlara  katıldı.

BALON UÇUŞLARI DURUNCA 5 BİN KİŞİ ETKİLENDİ
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, 5 ay sonra sıcak hava balonlarının yeniden uçmaya başlamasının sevincini yaşadıklarını belirtti.

Balon turlarının yeniden başlamasının bölge ve ülke turizmine ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Belediye Başkanı Rasim Arı ,her yıl yaklaşık 3,5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya bölgesinde yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında ara verilen balon uçuşlarına yeniden başlandığını söyledi.Sıcak hava balon turlarının Kapadokya bölgesi için son derece önemli olduğunu ve sadece geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 bin turistin bu turlara katıldığını ifade eden Arı, çok sayıda firma tarafından gerçekleştirilen bu turların aynı zamanda ekonomiye milyonlarca Avro katkı sağladığını vurguladı.

Balon turlarının yapılamamasının bölgede birçok sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Arı: “Balon turları artık neredeyse Kapadokya’da peribacalarının önüne geçti. Son yıllarda hem yerli hem de yabancı binlerce turist sadece balon turlarına katılabilmek veya gökyüzündeki balonları izleyebilmek için Kapadokya bölgesine geliyor. Evet dünyanın birçok bölgesinde ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde balon turları gerçekleştiriliyor ancak dünyanın hiçbir yerinde balon turlarının gerçekleştirildiği coğrafya Kapadokya kadar romantik ve fantastik değil. Yeni tip koronavirüs  tedbirleri kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün aldığı kararla 17 Mart'tan itibaren balon uçuşları durdurulunca Kapadokya adeta denizsiz bir Antalya oldu. Pandemi ve balon turlarının olmayışı bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında ciddi bir düşüşe neden oldu. Otelcisinden tur acentasına, şoföründen yer ekibine, yeme-içme sektöründen küçük esnafa kadar binlerce kişi bu durumdan olumsuz etkilendi. Sadece balon sektöründe bu durumdan etkilenen kişi sayısı yaklaşık 5 bin kişi” dedi.

NTSO : ‘’BALON TURİZMİ UÇAK SEFERLERİNİ DE ARTIRDI’’

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 14 Mart 2020 itibari ile yasaklanan sıcak hava balon uçuşlarının e sosyal mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde tekrar başlamasıyla ilgili olarak  Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız “ Türkiye’nin ve dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesi pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Tabi ki Kapadokya Turizminin lokomotifi olan sıcak hava balonları da bundan payını aldı. Türkiye'de ve dünyada normalleşme sürecine girilmesiyle uçuşların kademeli olarak başlaması turizm sektöründe de gözle görülür bir hareketi beraberinde getirdi.  Her sektörde olduğu gibi sıcak hava balonculuğu ile ilgili de sosyal mesafe ve hijyen kuralları belirlendi. Belirlenen kurallar çerçevesinde uçuşların başlaması hepimizi memnun etti.  Karşılıklı uçak seferlerinin kademeli olarak artırılmasıyla Kapadokya’da sıcak hava balon uçuşlarına turistler yoğun ilgi gösterdi. Uçuşların öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tüm tedbirlerle ilgili Sağlık Bakanlığımızın ve uluslararası kuruluşların belirlediği maske, mesafe, kişisel temizlik ile dezenfeksiyon gibi tedbirlere titizlikle uyuldu.” dedi.


Sepet kapasitesinin 4 ve üzeri olarak belirlendiği bölümlerde, sosyal mesafe kuralının korunmasına yardımcı olmak amacıyla yolcu eksiltileceğini belirten Parmaksız, “2019 yılında sıcak hava balonu kullanan turist sayısı 660 bini geçmişti. Yıllık ortalamanın 600 bin civarında olduğu uçuşlarda 2020 yılının ilk 3 ayında 50 bin kişi sıcak hava balonu turlarına katılmıştı. Türkiye'de her yıl ortalama 600 bin turist sıcak hava balonlarını kullanmaktadır. Sıcak hava balonu uçuşları, hiç şüphesiz, ilimiz ve Kapadokya Bölgesi için hayati bir öneme sahiptir. Dış hat uçuşlarının artması neticesinde turist sayısında yaşanacak artış ile birlikte yılsonuna kadar sıcak hava balonu uçuşlarında önemli bir artış olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Diğer Haberler