Lityum İyon Pil Kullanan, Dünyanın Önemli Firma Temsilcileri ASPİLSAN Enerji’de Buluştu

ASPİLSAN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Turan Özdemir “ASPİLSAN Enerji Kayseri Pil Üretim Tesisimiz sadece bir fabrika değil, ülkemizin enerjide bağımsızlığı adına dikilmiş bir özgürlük anıtıdır. Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla ortaya konulan ve son teknoloji ile üretilen A28 lityum iyon hücremiz ülkemizde pek çok kullanıcı, kurum ve kuruluş tarafından tercih edilmiş, önemli milli projeler içerisinde hakkettiği yeri almıştır.

Tesisimiz EASA POA, EASA ADOA, ISO 9001/14001/45001/22163, AS9001, AQAP 2120 kalite sertifikasyonlarına sahiptir. Bununla birlikte ürünlerimiz UN 38.3, MIL-STD-810, DO-160, MIL-PRF-32565, IEC 62660/62133/60623 ve daha fazla standarta sahiptir. Tesisimizde ham madde kabulünden, üretim, proses ve kalite kontrol sürecinden son ürüne kadar bütün aşamalarda yüzden fazla ölçüm ve analiz kendi bünyemizdeki cihaz ve yetenekler ile yapılmaktadır. Az önce bir kısmını ifade etmiş olduğum uluslararası sertifikasyon ve standartlar dünyada ancak sınırlı sayıda kuruluşların sahip olduğu yetkinliklerdir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Mobilite Yol Haritası kapsamında Türkiye’nin, bölgesinde bir batarya üretim merkezi olması amacına hizmet etmekteyiz. Bu anlamda uluslararası kalite sertifikasyonları ile taçlandırdığımız A28 hücremiz global pazarlarda da ilgi uyandıran bir ürün haline gelmiştir. Yıllardır lityum iyon pil ithalatı yapan Türkiye, A28 hücresi ile birlikte ilk defa ihracatçı konuma geçmiştir.

Düşük sıcaklık, çalışma performansı rakiplerinden daha iyi olan A28 hücremiz özellikle e-mobilite, enerji depolama sistemleri, tüketici elektroniği ve dış ortam uygulamalarında önemli avantajlar sunmaktadır. Gerek ürün kalitemiz gerek ülkemizin lokasyon avantajları firmamızı global ölçeğe taşımak noktasında önemli fırsatlar sunmaktadır. Bugün Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtlarından gelen sektör profesyonelleri ile firma çatımız altında buluştuk. Ar-Ge yeteneklerimiz, üretim kabiliyetlerimiz ve ürün performansımızı konuklarımıza ilk elden tanıtma fırsatı bulduk.

Uluslararası mecrada ASPİLSAN Enerji olarak bilinirliğimizin artması adına katıldığımız fuarların yanında firmamız ev sahipliğinde yeteneklerimizi yerinde gösterebildiğimiz sektör buluşmaları yapmanın bir ihtiyaç olduğu görülmüştür. Konuklarımıza ürün ve hizmetlerimize göstermiş oldukları ilgi için teşekkür ederim. Bu ilgiye layık olmaya devam edecek, ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendireceğiz.” 

Avrupa ve ABD pazarına odaklanan ASPİLSAN Enerji’nin Genel Müdürü Ferhat Özsoy ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkemizin ilk lityum iyon şarj edilebilir pil üretim tesisini kurarak 2022 yılının Haziran ayında seri üretime başlayan ASPİLSAN Enerji olarak, 2023 yılından itibaren Türkiye’nin alandaki ihtiyacını karşılamanın yanı sıra Avrupa ve ABD pazarını da hedeflediğimizi belirtmek isterim.

Bu kapsamda dünyanın çeşitli ülkerinde lityum iyon pil kullanan önemli firma temsilcilerini ASPİLSAN Enerji’nin lityum iyon pil üretim tesisinde bir tam gün ağırlayarak, pil üretim proseslerimiz hakkında bilgilendirdik ve teknik gezi organize ettik. Sektörün önemli temsilcilerini Kayseri’deki tesisimizde ağırlıyor olmak ekosistemdeki konumumuzu göstermesi açısından önemli bir göstergedir.

Hem ASPİLSAN Enerji’nin mevcut batarya üretiminde kullanılan piller hem de endüstride kullanılan pil çeşitleri göz önüne alındığında üretilen pilin NMC kimyasında ve 18650 silindirik tipte, 2900 mAh kapasitede, geriliminin 3.68V’de olması hedeflenmiş, pilin tasarımı tamamlanmış ve seri üretime de geçilmiştir. Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 220 MWh olup bu da yıllık olarak 21 milyon 600 bin adet hücreye denk gelmektedir. Pil üretim tesisi altyapımız ve üretim hattında bulunan makine sistemleri, sadece NMC değil bütün lityum iyon pil kimyalarında üretim yapılabilecek şekilde tasarlanıp üretimi sağlanmıştır. En önemli noktalardan biri de ürettiğimiz ASPİLSAN INR18650A28 pilinin tüm fikri ve sinai mülkiyet haklarının ASPİLSAN Enerji’ye ait olmasıdır. Pilimizin bu özelliklerini düzenlediğimiz bu ekinlikle bütün dünyaya tanıtmış oluyoruz. Bizim için ayrı bir gurur vesilesi de Amerika'dan ve Avrupa'dan katılımcıların Kayseri'de düzenlediğimiz ileri teknolojiyle ilgili böyle bir toplantıya katılmış olmalarıdır. Böylece Anadolu'nun bir köşesinde de artık teknolojinin üretildiğini tüm dünyaya göstermiş oluyoruz. Aslında yaptığımız işin büyüklüğü, hacmi ve önemi düzenlediğimiz bu uluslararası workshop ile daha da belli olmuş oldu. Gelen konuklar bu kadar kısa sürede böyle bir ileri teknoloji yatırımını hayata geçirmiş olmamızı hayranlıkla karşıladılar.

Tesisimizde üretilen piller ile hem savunma sanayi hem de özel sektörün ihtiyacı milli teknoloji ve yerli üretimle karşılıyoruz hem de ilerleyen dönemlerde farklı tip, boyut ve teknolojilerdeki pil hücrelerinin de geliştirilmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Ürettiğimiz piller telsiz, jammer, robotik sistem, silah sistemi, elektrikli el aletleri, medikal, hibrit araçlar (HEV), akıllı tekstil ürünleri bataryaları, e-bisiklet, e-scooter, forklift ve enerji depolama sistemlerinde kullanılabilmektedir.

ASPİLSAN INR18650A28 Avrupa’daki Laboratuvarlarda Testlerini Başarı ile Tamamladı

Pilimizin uluslararası kalite standartlarını karşıladığı Avrupa’daki bağımsız ve tarafsız akredite laboratuvarlarda yapılan testler sonrasında tescillenmiştir.

Ayrıca lityum iyon piller için simülasyon yazılımında küresel teknoloji lideri konumunda yer alan Alman Batemo GmbH kuruluşu yapmış olduğu test ve analizlerin ardından ASPİLSAN INR18650A28 hücrelerinin sonuçlarını, bağımsız hücre performans değerlendirmelerine yer verdikleri, pil kütüphanelerine (BATEMO Cell Library) eklemiştir. Elde edilen sonuçlar A28 pillerinin, sektöre yön veren lider hücre üreticilerinin muadil pilleri ile benzer seviyede, yüksek performans sergilediği görülmüştür.

ASPİLSAN Enerji olarak ülkemizde ilk kez üretilen, endüstrinin enerji ihtiyacı için oldukça önemli olan lityum iyon pil sanayisinde kısa sürede çok önemli adımlar attığımızı gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Bu kapsamda önümüzdeki dönem için ülkemizin bir pil ihracatçısı olma hedefiyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz.”

Diğer Haberler