Oktay ENSARİ

Türk tarihinin dönüm noktası

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Ağustos 1922 sabahı Kocatepe'den verdiği taarruz emri, genç Türkiye'nin özgürlük öncesi attığı son adımdı… Saat 04.30'da Türk topçusunun ateşiyle başlayan Büyük Taarruz, Mehmetçiğin süngü savaşıyla devam etti. Ve 30 Ağustos 1922'de savaş, Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı. Atatürk, Kurtuluş Savaşı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun öyküsünü anlattığı Nutuk'ta Büyük Taarruz'dan ‘muazzam bir eser' diye söz eder...

Ulu Önder 30 Ağustos kutlamalarının ikinci yıl kutlamalarında şu sözleri söylemişti:

“Bilmeyen kalmamıştır ki: Ulusumuz, egemenliğini eline aldığı gün, en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısında idi. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi. Bütün bunları hiçe sayarak varlığını ve bağımsızlığını kurtarmaya karar verdi. Bu kararını başarıya ulaştırabilmek için kendine bir toplu davranış, bir belirli erek seçmesi gerekiyordu. Ulusun bütün varlığı ile, bütün inancıyla, canını dişine takarak o yolda birlikte yürümesi ve er geç başarıya ulaşması gerekti. İşte baylar o erek bu yerdi, burasıydı. Umulan ve istenen başarı, işte burada kazanılan zaferdi.”

İşte o nedenle, Türk tarihinde önemli dönüm noktalarının yaşandığı Ağustos ayı, zafer ayıdır. 

26 Ağustos 1071'de Selçuklu Sultanı Alparslan, Malazgirt ovasında Bizans İmparatoru Romen Diyojen'i hüsrana uğratarak Anadolu'nun, anahtarını açmış, bu millete vatan yapmıştır. 23 Ağustos 1922 günü başlayan Sakarya Meydan Muharebesi ile 239 yıldır toprak kaybeden  Türk ordusu, yeniden toprak kazanmaya başlamıştır. Bazı tarihçiler  "1. Dünya Savaşı'nı sonlandıran savaştır" der, Sakarya Meydan Muharebesi için.  Sakarya'da başlayan şanlı direnişin hedefi Misak-i Millî sınırlarını korumaktı. Bu hedef, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM'den aldığı yetki ile, Türk ordusuna verdiği "Hattı müdafa yoktur, sathı müdafa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emri ile, tarihin 16. Türk Devleti, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile sonuçlanmıştır. 

 

30 Ağustos Zafer Bayramı, devleti devlet, milleti millet, orduyu ordu yapan savaşın bayramıdır.  Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yetkisini milletin seçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden almış, asker, halk ve sivil kuruluşlar ile birlikte, toplumun bütün unsurlarıyla, zafere ulaşmıştır. 30 Ağustos zaferi,  dönemin emperyalist ve kapitalist güçlerine karşı, Türk milletinin, varoluş mücadelesinin sonucudur.

 

Bu manada  Zafer bayramımızı  kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ,gazilerimizi şükranla minnetle anıyorum.

Diğer Makaleler