Oktay ENSARİ

ANADOLU'DAN MISIR'A UZANAN SİYASİ EVLİLİK

Kayseri’de Kapadokya ve geçmişi 4 bin yıllık Asur ticaret kolonisi Küptepe’ye gönül vermiş  bir grup ilim,bilim ve entelektüelden oluşan Kapadokya Kültepe Koramaz Tarih,Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği önemli etkinliklere imza atıyor. Derneğin başkanı araştırmacı-yazar Halit Erkiletlioğlu eli kalem tutan sayısı bir elin parmaklarını aşan tarihi kitaplarıyla Hitit, Asur,Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki Kapadokya’ya,dolaysıyla Anadolu’ya ışık tutan tarihsel yazılarıyla bilinen ve tanınan değerli bir araştırmacı.

Yazarlığının yanı sıra kültürel bu derneğe de başkanlık ve önderlik yaparak önemli bir görev üstlenmiş, özellikle Kayseri’nin geçmiş ve yakın tarihine yazdığı kitap ve yazılarla ışık tutan Halit Erkiletlioğlu,şimdilerde Asur ticaret kolonisi Kültepe’ye yoğunlaşmış. Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı  Kayseri merkeze 24 kilometre uzaklıkta,Asurların kurduğu büyük ticaret kolonileri karumların merkezi Kültepe’deki Karum’du.

Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır Kültepe’de Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserler ve bulgular gün yüzüne çıkarılmıştır. 1948’de başlayıp hâlen devam eden arkeolojik kazılar sayesinde, Hititler öncesinde Anadolu’nun siyasi yapısı, Kültepe ve Kültepe'nin yakın civarında koloni kurmuş olan Asurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlanmaya başladı. Anadolu arasındaki zengin ticari ilişkileri ortaya koymaktadır. Bu haliyle İç Anadolu’daki birkaç önemli yerleşmeden biri olarak görülür. Bu ticari ilişkilerin MÖ 3. Bin yılın ikinci yarısında, yine zengin bir Hatti kenti olduğu dönemde ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Araştırmacı–yazar Erkiletlioğlu’nun bu günlerde Kültepe’den başlayıp Mısır’a uzanan ilginç bir iddiasına göre Mısır kralı 2.Ramses’in eşlerinden olan  yani uzaktan gelen güzel olarak kraliçeliğe layık görülen Nefertari,Kadeş anlaşması sonucu Hitit kralı Hattuşili’nin kızı olarak siyasi bir evlilikle Anadolu’dan Mısır’a gelin gitmiş. İddiaya göre Neferati’nin  gelin gittiği yer Kültepe veya Çorum Hattuşaş.Bu iddia bile Kültepe’ye,dolasıyla Kayseri’ye farklı bir anlam ve tarihi zenginlik katıyor. Kapadokya Kültepe Koramaz Tarih,Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği önümüzdeki günlerde açacağı uluslararası bir yarışmayla Kültepe ile ilgili bir roman yarışmasıyla Kültepe’yi tüm yönleriyle tanıtmayı, daha sonrada bu romanlardan yola çıkıp bir senaryoyu filme dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu harika projeye Valilik,Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü de destek veriyor. Haydi hayırlısı…

Diğer Makaleler