Oktay ENSARİ

DEPREMİN GÖLGESİNDE KAYSERİ

Her ne kadar 10 ilin içine dâhil edilmesek de biz Kayserililer, komşumuz Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremi tüm olumsuzluklarıyla yaşadık. Ardından İncesu,Hürmetçi ve Karpuzsekisi merkezli 5.2’ye ulaşan uzmanlara göre deprem fırtınası,Kayseri’de insanları ve binaları yordu.Can ve mal kaybı olmasa da burnumuzun dibinde binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve bir o kadarda bölge insanının yaralandığı asrın felaketi ve sonrasında bir dizi Kayseri merkezli depremler ruhsal yapımızı etkiledi. Komşu illeri ve geniş bir bölgeyi yıkıp geçen depremler silsilesine ilk yardım eli hayırseverler kenti Kayseri’den geldi. Kayserililer harekete geçip, bir başka anlamla özellikle Kahramanmaraş ve Elbistan ağırlıklı tüm olanaklarını şehir olarak seferber etti.

Kayseri valisi Gökmen Çiçek önceKahramanmaraş’a sonra Elbistan’a deprem koordinatör valisi olarak atandı. Büyükşehir Belediye başkanı Memduh Büyükkılıç, metropoldeki Melikgazi Belediye başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan ve il genelindeki diğer ilçe belediye başkanları deprem bölgelerinin yolunu tuttu.Belediye meclislerinde alınan kardeşlik kararları ile bu seferberlik adeta perçinlendi. Kayseri’de Valilik başta olmak üzere tüm kamu kurum kuruluşları, belediyeler, odalar, OSB’ler, serbest bölge ve STK’ların yanı sıra hayırseverler adeta varlarını yoklarını vermekte yarışırken, bununla yetinmeyip evlerini, okulları, yurtları, misafirhaneleri depremzedelere açtı. Kayseri, bu günlerde yaklaşık 50 bin depremzedeyi tüm sıcaklığıyla,yardımseverliğiyle konuk ediyor. ERÜ Tıp Fakültesi, şehir hastanesi,devlet hastanesi ve özel hastanelerde kapılarını yaralılara ve onların refakatçilerine açtı.Kayseri’den ağırlığı OSB’deki koordinasyon merkezinden olmak üzere bugüne dek 700’ün üzerinde TIR deprem bölgelerine yardım götürdü. Kayserililer reklam olmasın, hayrımız gizli olsun duyarlılığıyla TIR’ların üzerindeki brandalara sadece “Deprem bölgesi yardım aracı. Kayseri yanınızda”yazıp, örnek bir davranışa da imza attı.

Hayırseverler kenti olarak bilinen Kayseri bu manada rüştünü adeta yenidenispatladı. Kısacası hayırseverler kenti Kayseri 2 sarsıcı ve onlarca artçı depremlerle ve10 ili kapsayan deprem bölgesine yardım seferberliği nedeniyle günlerdir uyumadı.Hayırseverlik, yardım duygusu, adeta bu kentin genlerine işlemiş.Ancak, buraya bir nokta koyup, son dönemde asırlar sonrası deprem fırtınasıyla karşılaşan ve gerek Ecemiş gerekse Erkilet diri fay hatlarındaki sayısını hatırlayamadığımız depremler, Kayseri’de bir deprem master planını,mevcut yapıların sağlamlık durumunu, kentteki yapı stokunu, yatay mimari, toplanma alanları gibi birçokkonuyu da gündeme getirdi. Anlaşılan o ki üst üste yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin tetiklediği fay hatları, özellikle alüvyonlu bir ovadaki yerleşime kucak açan, Türkiye’nin istatistik verilere göre en yüksek bina ortalamasına sahip Kayseri’de, deprem ve depreme hazırlık konusunda özellikle yerel yönetimlerin acil önlemler alması gerektiğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi bölgede yaşanan depremler Kayseri’ye üretim ve istihdam alanında önemli görevler yüklüyor. Kayseri bir anlamda depremle harap olan Kahramanmaş, Gaziantep gibi üretim üslerinin eksikliklerini giderme manasında da önemli bir sorumluluk aldı.Bu arada Kayseri Sanayi Odasının yıllardır yaptığı, dikkat çektiği “Marmara bölgesi, Kuzey Anadolu fay hattı nedeniyle ciddi bir tehlike altında. O nedenle birçok sınai yatırım, Orta Anadolu Havzasına kaymalı” çağrısı ve görüşünün de ne denli isabetli olduğu bir kez daha deprem gerçeğiyle kanıtlandı.Kayseri’nin işi kolay değil. Bir yandan kenti deprem gerçeğine karşı her açıdan hazırlayacak, bir yandan da bölgede deprem yaşanan illere el uzatıp, her alanda kalkındıracak. Haydi hayırlısı… 

Diğer Makaleler