Oktay ENSARİ

KAYSERİ’DE 'TAŞIMALI İŞÇİ’ VE 'MERA' SORUNU

Sanayileşme, istihdam ve çalışanların konut sorunu Kayseri’de iki önemli sorunun varlığını ortaya koyuyor.

Kayseri iş dünyası, maliyeti artıran, trafiği yoğunlaştıran tıpkı öğrencilere uygulanan ’Taşımalı işçi’ ve adı mera olsa da üzerinde ot bitmeyen, vasfını kaybetmiş ancak devletin kayıtlarında 'mera' geçen, işçilere konut yapımında kullanılamayan  verimsiz çorak arazilerden çok ama çok rahatsız.

Öyle ya kalkınmadan, ihracattan, üretimden söz ederken Kayseride 1.Organize sanayi, serbest bölge ve yıldızı parlayan İncesu OSB’ye her gün Develi, Yahyalı, Yeşihisar ilçelerinden ve İncesu’nun şimdi mahalle olmuş yakın köylerinden otobüslerle, minibüslerle sabahları işçi taşınıyor.

Somut kanıt isterseniz, halen İncesu OSB’de 60 parselin üzerinde fabrika inşaatları sürüyor. 70 parselin de ihalesinin eli kulağında. Kayseri Sanayi Odası'nın deneyimli  sanayicisi, meclis başkanı Abidin Özkaya "Hiç abartmıyorum, işçi bulamama endişesi yüzünden Kayseri OSB ve İncesu OSB’de yatırımdan vaz geçen iş insanları var. Taşımalı işçi derdimize çare değil. Artık işletmeler birbirinden eleman, işçi çalar hale geldi. Kısacası iş var, işçi yok. İşçinin oturacağı konut yok. Vasfını kaybetmiş mera alanların bir an önce konut yapımına açılması gerek" diye sitem dolu sözlerle konun önemine vurgu yapıyor.

İncesu OSB’nun genç başkanı, İrfan Püsküllü’de bir dokun bin ah işit örneği: "Bırakın Kayseri’yi, bu işin uzmanlarına göre Türkiye’nin yüzde 56’ında mera vasfını yıllar önce yitirmiş, üzerinde ot bitmeyen araziler bürokratik engeller ve özellikle Tarım Bakanlığı'nın katı kuralları yüzünden konut yapımına açılamıyor. Örnek isterseniz, İncesu OSB’nun hemen yanı sınırında3 bin yatak konut yapılacak, 684 bin metre kare özelliğini yıllar yılı öncesi yitirmiş mera vasfında hazine arazisi var. Burayı işçilere konut yaptırmak için Tarım Bakanlığı'na bırakın 40 taklayı, 300 takla atıyoruz ama sonuç sıfır. Böyle olunca  işçi bulsak  bile onlar konut bulamıyor. Çevre ilçelerden taşımalı olarak çalışmaya geliyorlar. Tarım Bakanlığı yurt çapında titiz ve gerçekçi bir inceleme yaparak,sorunukökünden çözebilir.Yoksa  insanlar ne satın alacakları ne de kirada oturacak konut bulabilir. Sorun da üretimi olumsuz etkileyip, maliyetleri artırmaya devam eder" diye sorunun önemine parmak basıyor.

Kayserili sanayiciler vasfını yitirmiş meraların bırakın sınai alanlara, çalışanların konut sorununa çare olması için şimdilerde hemşehrileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den medet umuyor. Çiceği burnunda Tarım Bakanı'ndan çözüm bekliyorlar. Yoksa Güneşli yakınlarında  planlaması yapılan bugüne dek 2 bine yakın yatırımcının başvurduğu 4. OSB’de, çok ciddi işçi sorunuyla karşı karşıya. Kayseri’de halen iş çok, işçi yok. Bu soruna birde iş dünyasından kısa adı EYT, bana göre  genç yaşta çalışma hayatından çekilen Evde Yatan Türkler (EYT) eklenince sorun içinden çıkılmaz hale geliyor. Bu sorun çözülmeden Kayseri’de kimse ihracat, sanayileşme, büyüme,yatırım gibi sözcükleri bana kalırsa ağzına almasın…

Diğer Makaleler